ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ ΠΟΛΥ


Ο δήμος Βριλησσίων έχει κατορθώσει να γίνει ο πρώτoς -και μοναδικός μέχρι στιγμής- στη χώρα που μείωσε τα δημοτικά τέλη ταφής τους, ενώ, παράλληλα, έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 16 θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες καθαριότητας - ανακύκλωσης. 




Στην Ελλάδα λειτουργεί ένα επιτυχημένο σχέδιο αναφορικά με την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο θα πρέπει να το μιμηθούν και άλλοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Ο δήμος Βριλησσίων, από το 2015, έχει σχεδιάσει το μέλλον του με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τα αποτελέσματα είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά.

Με τον βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων του, ο δήμος Βριλησσίων έχει κατορθώσει να γίνει ο πρώτoς -και μοναδικός μέχρι στιγμής- στη χώρα που μείωσε τα δημοτικά τέλη ταφής τους, ενώ, παράλληλα, έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 16 θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες καθαριότητας - ανακύκλωσης. 

«Η αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας έχει πράσινο και κοινωνικό πρόσημο», λέει στη Greenagenda.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αλέξης Μαυραγάνης.


Διαβάστε επίσης :


  • Ακολουθήστε τα Vrilissia24 και στο Facebook - Πατήστε Like ΕΔΩ







Η ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων στον καφέ κάδο του δήμου, ο
διαχωρισμός του γυαλιού (έχουν τοποθετηθεί και εντός οικιστικού ιστού οι ειδικοί κώδωνες συλλογής του) και του χαρτιού, των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών απόβλητων, των ρούχων, αλλά και των οικοδομικών υλικών, κινείται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη.

Ακολουθεί άμεσα ο διαχωρισμός των ελαίων ενώ τα ελαστικά του δημοτικού στόλου οχημάτων και μηχανημάτων καταλήγουν σε κατάλληλο σύστημα ανακύκλωσης. «Για το 2017 το ποσοστό ανακύκλωσης προσεγγίζει το 30%, ενώ εκτιμάται ότι θα το ξεπεράσει μέσα στο 2018», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος.

Ειδικότερα, στη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων που έχει στο επίκεντρο της τον καφέ κάδο κομποστοποίησης έξω από κάθε σπίτι και τα οποία οδηγούνται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ για τη μετατροπή σε κόμποστ (λίπασμα), καταγράφονται σημαντικά αποτελέσματα:

Περισσότεροι από 700 τόνοι για το 2016 και πλέον των 1.000 τόνων για το 2017, έχουν μετατραπεί σε ένα νέο προϊόν, υψηλής ποιότητας κομπόστ, συμπεριλαμβανομένων και των επίσης χωριστά συλλεγόμενων ιδιωτικών και δημοτικών κηπευτικών κλαδεμάτων.

Σε ό,τι αφορά στη συλλογή ανακυκλώσιμων, η οποία πλέον γίνεται επίσης σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), κι ύστερα από την κάλυψη με ΜΠΛΕ κάδους του συνόλου των κατοικιών των Βριλησσίων και την πύκνωση του δικτύου, καθώς και την τοποθέτηση κίτρινων κάδων χαρτιού-χαρτονιού, η συνολική ανακύκλωση του Δήμου Βριλησσίων άγγιξε τους 1.500 τόνους το 2016 (ήδη υπερδιπλάσια της ποσότητας του 2014) και προσέγγισε τους 2.000 για το 2017.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η δημοτική αρχή και στην ανακύκλωση στα σχολεία. 

Υλοποιούνται συνέχεια δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, με βασικό μοχλό τη διαδικτυακή πλατφόρμα σύνδεσης της ανακύκλωσης με εκπτώσεις στην τοπική αγορά και με τα σχολεία followgreen.gr/vrilissia, αλλά και με το πρόγραμμα fisikolipasma.gr, με τη δράση «Ανακυκλώνω γιατί Μετράει» που υλοποιείται σε συνεργασία με την περιφερειακή σύμβουλο και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ κα Κορωναιού, καθώς και με τη διοργάνωση Πρωταθλήματος Ανακύκλωσης και την απονομή συλλογικών επάθλων.

Η χωριστή συλλογή των οργανικών στον καφέ κάδο ξεκίνησε από τις αρχές του 2016. «Με τη μείωση του κόστους ταφής των αποβλήτων που επιτυγχάνεται με τη διαλογή στην πηγή αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη μείωση των δημοτικών τελών. Η πρώτη ήταν της τάξης του 5 % το 2017 ενώ και για το τρέχον έτος ανέρχεται και πάλι στο 5%. Η προσπάθεια μας στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με τη διαχείριση των απόβλητων και με τη διαλογή στη πηγή», σημειώνει ο κ. Μαυραγάνης.

Κορυφαίες διακρίσεις για τον δήμο στα «Waste & recycling awards 2017»

Συνολικά τέσσερα Βραβεία απονεμήθηκαν στον Δήμο Βριλησσίων στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Waste & recycling awards 2017», επισφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο το σπουδαίο έργο που συντελέστηκε στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος στα Βριλήσσια. Η εκδήλωση απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Βριλησσίων κέρδισε τα εξής βραβεία - διακρίσεις:

Δύο WINNER βραβεία στις κατηγορίες «Δράσεις Τοπικών Αρχών» και «Περιβάλλον-Δημόσιος Τομέας», τα οποία αφορούν:
- Στο Πρόγραμμα Κομποστοποίησης "fisikolipasma.gr" του Δήμου Βριλησσίων που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ),

- Στην καθημερινή ενεργή συμβολή του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων (ΟΚΠΑΔηΒ) στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων με στην Διαλογή στην Πηγή και στο πρόγραμμα followgreen.gr/vrilissia

Δύο HIGHLY COMMENDED βραβεία στις κατηγορίες της «Μείωσης Αποβλήτων» και της «Διαχείρισης Απορριμμάτων».

του Νίκου Αβουκάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ