ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

ΑΡΣΕΝΗ-ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Βούλα) : Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ όλης της κοινωνικής ύλης από την Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δημου Βριλησσιων κ υποψήφια δημοτική σύμβουλο






Οι λέξεις 'Αλληλεγγύη' και 'εθελοντισμός' είναι στάση ζωής για μένα..
Για μένα αυτές οι έννοιες δεν είναι σύνθημα.
Είναι αλληλένδετες  και δηλώνουν  ανθρωπιά, στάση και τρόπο ζωής, πολιτισμό και εξέλιξη , ανιδιοτελή προσφορά ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις.
Αλληλεγγύη δεν έχει ανάγκη μόνο ο φτωχός..Έχουμε ανάγκη όλοι μας.
Μέσα από τον εθελοντισμό και την Αλληλεγγύη διαπιστώνεις ό,τι κοινωνικοποιείσαι, μαθαίνεις να συμβιώνεις  αρμονικά, αποβάλλοντας τον ατομισμό και τον εγωισμό σου, καθώς προσφέρεις αφιλοκερδώς στον συνάνθρωπο ό,τι μπορείς. Δεν νομίζω να υπάρχουν καλούπια στο είδος της προσφοράς και στην ποιότητα.
Παραλάβαμε έναν παροπλισμένο Κοινωνικό Οργανισμό με τεράστιες δυνατότητες. Τις αναδείξαμε και τις προσφέρουμε στον  κάθε πολίτη κάθε κοινωνικής ομάδας.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΞΗ -ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΧΑΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ



Τον Οκτώβριο του 2014 ο νυν Δήμαρχος Ξενοφών Μανιατογιάννης μου εμπιστεύεται την δημιουργία του Κοινωνικού Προσώπου του
Δήμου, μέσω της Διοίκησης του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης με στόχο την ανάπτυξη κοινωνικών δομών ώστε να μπορεί ο Ο.Κ.Π.Α.Δ.Β, να εξυπηρετεί το σκοπό Ίδρυσης του και να υποστηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού του δήμου με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες λόγω της οικονομικής κρίσης

Εργαστήκαμε σκληρά από την πρώτη μέρα που παραλάβαμε έναν παροπλισμένο Κοινωνικό Οργανισμό σε περίοδο οικονομικής κρίσης, τον οργανώσαμε παρά τις τεράστιες δυσκολίες, με προοπτική ώστε να είναι ικανές οι δομές του διαχρονικά να στηρίζουν ποικιλοτρόπως την τοπική κοινωνία κ όχι μόνο . Αγωνιστήκαμε και καταφέραμε πρόσληψη 30 ατόμων για την υποστήριξη των παιδικών σταθμών κ του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος και όραμα σε καθημερινή βάση 5 χρόνια τώρα.Διότι θέλουμε να ζούμε και μεις και οι οικογένειες μας σε ένα δήμο πρότυπο που να παρέχει τα πάντα και σε όλα τα επίπεδα..

Φιλοσοφία μας ο άνθρωπος για τον άνθρωπο,από το Εγώ στο Εμείς και πλέον από το Εγώ στο Μαζί.

5 χρόνια εκτιμώ ότι είναι χρόνια προσφοράς και σκληρής εργασίας και καμιάς αδράνειας, με δημιουργία δομών στην εξυπηρέτηση του κάθε πολίτη. (7.417) άτομα καταγεγραμμένα επίσημα, εξυπηρετούνται ετήσια από τις κοινωνικές δομές του Ο.Κ.Π.Α.Δ.Β. (Κοινωνικός Οργανισμός)
•             Κοινωνικό παντοπωλείο: 220 οικογένειες (700 άτομα) γίνεται διανομή κάθε μήνα (σπανιο για δήμο) και με προσφορές των συμπολιτών μας ή και εταιριών. Αποσκοπούμε στην διαρκή ευαισθητοποίηση και ενδιαφέρον όλων μας, απλά διότι αυτο μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και δίνει παράδειγμα στα παιδιά μας γι να είναι ευαισθητοποιημένα και ενεργοί αυριανοί πολίτες.
•             ΤΕΒΑ: 116 οικογένειες (348 άτομα),
•             Ανασφάλιστοι: 392 άτομα,
•             Κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης (ΚΕΑ): 798 άτομα,
•             οι λαμβάνοντες επίδομα στέγασης : 286 άτομα,
•             οι λαμβάνοντες προνοιακά επιδόματα : 316 άτομα,
•             Κοινωνικό ιατρείο-κοινωνικό φαρμακείο : 3000 άτομα τουλάχιστον.Πλέον έγινε μετατροπή  σε Δημοτικό Ιατρείο. ( υπάρχουν οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες και φυσικοθεραπευτής για φυσικοθεραπεία κατ΄οικον για τους έχοντες κινητικά προβλήματα.Συνεργαζόμαστε για τις μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις με το Γ.Ν Σισμανόγλειο -Αμαλία Φλέμινγκ, με την ΠΑΡΗΣΣΙΑ για το ιατρείο Πόνου, με το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, με την Ψυχογηριατρική εταιρεία, Λογοθεραπεία με το Μητροπολιτικό Κολέγιο, μαθησιακές δυσκολίες,  κτλ) Το Κοινωνικό Ιατρείο -Φαρμακείο εξοπλίσθηκε και επανδρώθηκε από χορηγίες είτε φυσικών προσώπων είτε εταιριών  και αυτή την στιγμή η αξία των ιατρικών μηχανημάτων, γραφείων, κομπιούτερ, ιατρικά κρεβάτια κτλ,του  εξοπλισμού του γενικότερα ανέρχεται σε ποσό πάνω από 60,000 ευρώ.
•             2.500 μέλη είναι καταγεγραμμένα στο ΚΑΠΗ και εξυπηρετούνται περιοδικά, με μόνιμη μηνιαία καταγραφή εξυπηρετούμενων 250-500 άτομα (έχουν αναβαθμιστεί όλες οι παροχές αλλά και εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα πια το φυσικοθεραπευτήριο το οποίο λειτουργεί σε νέο αναβαθμισμένο χώρο), ο γιατρός είναι ειδικός στην γεροντολογία, και πλέον υπάρχει ιατρικός φάκελος για κάθε εξυπηρετούμενο.
•             Σχολή γονέων:365 άτομα, (ο αριθμός αυξομειώνεται και εναλλάσσεται η ομάδα ανάλογα με το θέμα)
•             Σεμινάρια αυτοβελτιωσης:193 άτομα,(πιστεύουμε στην ενδυνάμωση και στην στήριξη της ψυχολογίας του ατόμου, βιωσαμε και βιώνουμε μία κρίση με πολλά πρόσωπα, θελήσαμε να συμβάλλουμε στην προσωπική αυτοβελτίωση του καθενός μας)
•             Παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί: 270 παιδάκια,(εξαλείψαμε τα τροφεία έως 35.000 ευρώ, και φτιάξαμε έναν ακόμα παιδικό σταθμό σύγχρονο στην οδό Διός δυναμικότητας 82 παιδιών, καθώς και 3 βρεφικά τμήματα συνολικής δυναμικότητας 40 παιδιών,ενώ άμεσα θα λειτουργήσουμε άλλα δυο βρεφικά τμήματα, καθότι διαπιστώσαμε την ανάγκη που υπάρχει)
•             Βοήθεια στο Σπίτι :73 ηλικιωμένους και ΑμεΑ,(ενδυναμώσαμε την υποστήριξη του προγράμματος αυτού με την πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ 7 ατόμων πάνω από 55 ετών τα οποία είναι άνεργα και χωρίς σύνταξη, ετσι επιτελέστηκε διπλή επιτυχία βοηθώντας να συμπληρώσουν ένσημα 7 άτομα και να βγουν καποια στιγμή στην σύνταξη, αλλά και να αυξήσουμε τον αριθμό εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων μοναχικών ατόμων)
•             ΚΔΑΠ ΑμεΑ Κρίκος: 30 άτομα.(ανανεώθηκε και έγινε σύγχρονος ο χώρος απασχόλησης, αυξήθηκε ο αριθμός δικαιούχων και για πρώτη φορά υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τους από και προς τον Κρίκο με πολυετή σύμβαση για πούλμαν. Στόχος μας η μεταφορά του Κρίκου σε μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο χώρο. Επίσης για πρώτη φορά λειτουργεί εντός του έτους Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης ΣΥΔ )
•             Καθημερινά διανέμεται συσσίτιο  σε 16 δικαιούχους
•             Κατασκηνώσεις: 40 παιδιά ετησίως (δωρεάν κατασκήνωση εδώ και 3 χρόνια στην Γαλλία, στον Αγιο Ανδρέα και στην Λαυρεωτική).
•             Εργαστήρια ζαχαροπλαστικής:80 παιδάκια, (ηλικίας 6-8 και 9-12 ετών σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων -ζαχαροπλαστών)
•             Κοινωνικές δεξιότητες:10 παιδάκια.
•             Γραφείο εξυπηρέτησης υπερχρεωμένων νοικοκυριών και κόκκινων δανείων με δυνατότητα παροχής νομικής υποστήριξης, συνδεδεμένο με την Ειδική Γραμματεία διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
•             Τράπεζα αίματος σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ και με όλους τους φορείς της πόλης μας που έχουν επίσης Α.Μ αιμοδοσίας προκειμένου να συμβάλλουμε στην μεγαλύτερη προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών και στην ατομική ηλεκτρονική κάρτα αιμοδοσίας.
Επίσης υποστηρίζονται από την Ιματιοθήκη, το φαρμακείο και  το Παντοπωλείο εφ όσον υπάρχει δυνατότητα, ιδρύματα, εκκλησίες,φορείς που αιτούνται βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας (πυρόπληκτους,πρόσφυγες, πλημμυροπαθείς,κλπ).
Στηρίζουμε τα άτομα με Ειδικές ανάγκες, διότι πιστεύουμε στην ισότιμη αντιμετώπιση τους και για αυτό δίνουμε ευκαιρίες πρακτικής εξάσκησης κάθε χρόνο εδώ και 5 χρόνια σε όλες τις κοινωνικές μας δομές. Πολλά από αυτά τα άτομα ήδη εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Θεσμοθετήσαμε και είμαστε πια έτοιμοι να λειτουργήσουμε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ως ο πρώτος δήμος που το έκανε πράξη. Αφορά  ΑμεΑ και διασφαλίζουμε την δια βίου διαμονή τους και υποστήριξη τους εντός του κοινωνικού ιστού της πόλης ισότιμα και με ασφάλεια.
Το καλοκαίρι του 2018 μας επισκέφτηκε ο ESF (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)   επιλέγοντας μας  ως τον Δήμο που έχει αναπτύξει σε τόσο μεγάλο βαθμό αυτό το κοινωνικό μοντέλο αλληλεγγύης ,και  συμβάλλει στην προώθηση απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης και στην διασφάλιση διαβίωσης για όλους, στην βελτίωση της ποιότητας της παροχής υπηρεσιών στον πολίτη. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση ως προς τις δυνατότητες που μπορούμε να έχουμε.

Θα ήθελα όμως εδώ να συμπληρώσω ό,τι το προσωπικό όλων των δομών του Οργανισμού, είναι πια ακόμα πιο καταρτισμένο και ικανό να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση. Έχει αγκαλιάσει όλες τις καινοτομίες και δίνει τον καλύτερο του εαυτό,νιώθοντας ότι ακούγεται η πρόταση του, ότι υποστηρίζεται στις ανάγκες του και έχει κάνει προσωπική του υπόθεση την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη του δήμου μας και όχι μόνο. Συμμετέχει σε όλα με δημιουργικό τρόπο και αυτό εκτιμώ ότι είναι κίνητρο δυνατό για έναν υπάλληλο.. Δεν τελματώνεται, δεν κουράζεται, όταν βλέπει ό,τι το αποτέλεσμα της εργασίας του και της προσφοράς του.
Δεν είναι απρόσωπη η παροχή υπηρεσιών, έρχονται καθημερινά τόσο κοντά με τον πολίτη, με το παιδί , με τους γονείς, που υπάρχει μία διάδραση μεταξύ τους , μία αμφίδρομη μορφή σχέσης..
Στον Κοινωνικό Οργανισμό δεν νιώθουν πιστεύω  συνηθισμένοι δημόσιοι-δημοτικοί υπάλληλοι αλλά τον έχουν κάνει δικό τους δημιούργημα,και τον λειτουργούν με αγάπη και σεβασμό σαν δική τους επιχείρηση.. με ό,τι αυτό αντιλαμβάνεσθε ότι συνεπάγεται ως προς την παροχή υπηρεσιών.
Θα τολμήσω να πω ό,τι ο ΟΚΠΑΔΒ είναι μία μεγάλη οικογένεια που καλωσορίζει όποιον μπαίνει με το χαμόγελο, την ευγένεια και χαίρεται να εξυπηρετεί, αγκαλιάζοντας όλους.
Τεράστια όμως είναι και η προσφορά των εθελοντών μας, χωρίς εκείνους δεν θα μπορούσε να προχωρήσει τίποτα, των  γιατρών,ψυχολόγων, τεχνικής γραμματείας, των κυριών φροντίδας της ιματιοθήκης, ακόμα και των  άεργων αλλά όχι ανέργων που προσφέρουν επίσης τις υπηρεσίες τους νιώθοντας έτσι ό,τι δεν είναι άχρηστοι, αλλά και όλων όσων συνεργάζονται εθελοντικά παρέχοντας υπηρεσίες δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες πχ δικηγόροι, λογιστές κτλ.
Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ότι πετύχαμε την πρόσληψη 22 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για τους παιδικούς σταθμούς,η μεγαλύτερη προκήρυξή που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε δήμο.
Ακόμα πιο χρήσιμο είναι να ενημερώσουμε ότι οργανώθηκαν όλες οι υπηρεσίες σε ένα χώρο,(ήταν διάσπαρτοι οι λίγοι υπάλληλοι που υπήρχαν) για την ακόμα καλύτερη διοικητική οργάνωση και απόδοση στην  παροχή υπηρεσιών . Πλέον με μετατάξεις και νέο ΟΕΥ, μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι έχουμε υπηρεσίες δυνατές που στηρίζουν δυναμικά και ουσιαστικά όλο τον Οργανισμό με τις δομές του και τις ανάγκες του αν και ακόμα λείπουν σημαντικές ειδικότητες, και μας υποστηρίζει ο Δήμος.
Φυσικά το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη θέσεων διοικητικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων σύμφωνα με τα νέα πια περιγράμματα θέσεων που διαμορφώσαμε και εξασφαλίσαμε.

Σημαντικό να τονίσω είναι,αλλά και συγκινητικό  ό,τι οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια και αυτό μας έδωσε την δύναμη να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες..
Ζούμε σε ένα υπέροχο προάστιο που αποδεικνύει καθημερινά ό,τι είναι πολιτισμένο, ευαίσθητο, ανθρώπινο και που χρειαζόταν να δοθεί το κίνητρο και το ερέθισμα για να εκδηλωθούμε όλοι και να νιώσουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, αλλά και για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς που εκφράζεται η αλληλεγγύη μας.

θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να διαβάσει κάποιος το πρόγραμμα του Δημάρχου μας Ξένου Μανιατογιάννη, για να μελετήσει  όλες τις προτάσεις μας για την νέα 4 ετία που θα διοικήσουμε ως συνέχεια της πρώτης.
Ενδεικτικά αναφέρω την δημιουργία μίας μονάδας διαμονής ηλικιωμένων, στα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα πρότυπα, που να παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες, σε σύγχρονο χώρο με άνεση, παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών αλλά  και ασφάλεια για εκείνους, μία φιλική συνύπαρξη συνταξιούχων κτλ .

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο μου για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου καθότι έχουμε κοινά οράματα και στόχους. Είναι ένας νέος άνθρωπος με όνειρα ακόμα, ένας νεος γονιός με όμορφη δεμένη οικογένεια, αυτοδιημιούργητος, με επίπεδο, ανθρωπιά, σύγχρονη οπτική , ξέρει να ακούει και να σέβεται τον άλλο και αυτα για μένα είναι μεγάλα προτερήματα στην σημερινή εποχή..
Είναι ανοικτό μυαλό, μία ήρεμη δύναμη, που το εννοεί όταν λυπάται και δεν φοβάται να ζητήσει συγνώμη, αναγνωρίζει τα λάθη του- συνεπώς  και τα διορθώνει-, είναι καλός άνθρωπος, έντιμος, αγωνιστής, και πιστεύει στις ικανότητες των συνεργατών του.. Το σημαντικότερο όλων αγαπά την πόλη του και έχει όμορφα σχέδια για αυτήν. Είναι δίκαιος, αλλά γίνεται ιδιαίτερα σκληρός όταν τον απογοητεύσεις. Για μένα αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο σημερινός πολιτικός.
Ασχολείται 22 πια χρόνια με την τοπική αυτοδίοικηση και αυτό εμένα μου φτάνει.
Με ενέπνευσε,τον εμπιστεύτηκα, με εμπιστεύτηκε και προχωράμε...
Χωρίς εκείνον Δήμαρχο τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.

Εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό όμως να πω ό,τι μετά από 5 χρόνια, έχουμε πλέον  και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και Κοινωνική Πολιτική σε αυτόν το δήμο .

Για όλα τα παραπάνω που αντιπροσωπεύουν ένα αξιοπρεπές εκτιμώ, κοινωνικό  πρόσωπο ενός δήμου, ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου αλλά την ανανέωση της εντολής τους στον σημερινό δήμαρχο μας Ξένο Μανιατογιάννη.

Κρατήστε  μία φράση που έχει και ο Ξένος Μανιατογιάννης και εγώ  σημαία μας:
" Προσπάθησε να μην γίνεις ένας άνθρωπος της επιτυχίας αλλά ένας άνθρωπος της αξίας"

Εμπιστευτείτε μας...

Σας ευχαριστώ
Β.ΑΡΣΕΝΗ-ΛΑΜΠΡΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Κ.Π.Α.Δ.Β
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
Βριλήσσια -Δήμος Δημιουργίας
Ξένος Μανιατογιάννης


Β. Αρσένη-Λάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ