ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Αδιανόητο: Πρώτο κρούσμα και θάνατος παιδιού στην Ελλάδα από διφθερίτιδα έπειτα από 28 χρόνια!


Ένα αδιανόητο συμβάν έφερε στο φως νωρίς σήμερα το πρωί ο παιδίατρος Γιώργος Τσόλας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο λόγος για τον θάνατο μιας 8χρονης από διφθερίτιδα, μια ξεχασμένη εδώ και πολλά χρόνια νόσο, στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. 

 Το παιδί, όπως όλα δείχνουν, ήταν θύμα της αντιεμβολιαστικής στάσης των γονιών του. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο, η 8χρονη είχε λάβει μόνο δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει απο τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκκύτη. 

Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανενα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας. 

 Το παιδί είχε εμφανίσει συμπτώματα λαρυγγίτιδας και μεταφέρθηκε πρώτα από τους γονείς του σε ιδιωτική κλινική. 

Εκεί τους είπαν, ότι το παιδί πρέπει να νοσηλευθεί, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. 

Όταν η κατάστασή του χειροτέρευσε, το πήγαν στα επείγοντα του Παίδων, όπου και διασωληνήθηκε αμέσως. Έπειτα από δυο 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, το παιδί κατέληξε. 

Οι εξετάσεις είχαν δείξει ότι έχει προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.  

Το δημοσίευμα του παιδιάτρου κ. Τσόλα που έφερε στο φως το συμβάν

Πρώτο κρούσμα και ΘΑΝΑΤΟΣ από ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ στην Ελλάδα μετά από
28 χρόνια σε παιδί ηλικίας 8 ετών, παντελώς ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟ, χθες στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

  ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2020!!! Ποιος να το φανταζόταν; Ιδού πού οδηγούν την κοινωνία οι ανεύθυνοι αρνητές των εμβολιασμών. 

Κρίμα για το παιδάκι, κρίμα για όλα τα παιδάκια που έχουν τόσο ανεύθυνους γονείς! Κρίμα και αμαρτία! Αναμένω επιτέλους να λάβουν θέση και δράση η Πολιτεία και ο Ιατρικός Κόσμος.  



  Δείτε το δημοσίευμα του παιδιάτρου:


 

  Πώς μεταδίδεται η διφθερίτιδα 

 Η μετάδοση της γίνεται μέσω της έκθεσης στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας κυρίως μέσω των σταγονιδίων από την περιοχή του ρινοφάρυγγα.

Αίτια της διφθερίτιδας 

 Το αίτιο της είναι η ύπαρξη του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας. Κυρίως προσβάλλει παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους καθώς τα μικρότερης ηλικίας δεν κινδυνεύουν λόγω της προστασίας των μητρικών αντισωμάτων.

  Συμπτώματα της διφθερίτιδας 


 Τα πιο κοινά συμπτώματα που εκδηλώνει η διφθερίτιδα είναι:
  • Πυρετός
  • Πόνος στις αμυγδαλές
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Διόγκωση λεμφαδένων
Όταν παρουσιάζεται στην περιοχή του φάρυγγα τότε οι αμυγδαλές γεμίζουν από τις διφθέρες που προκαλούν άσχημη οσμή αλλά και αιμορραγία. Επίσης, όταν προσβάλλει την περιοχή του λάρυγγα τότε τα συμπτώματα είναι βραχνάδα στη φωνή, βήχας, δύσπνοια ακόμη και αφωνία. 



  Διάγνωση διφθερίτιδας 


 Για να γίνει διάγνωση απαιτείται κλινικός έλεγχος από τον κατάλληλο ιατρό καθώς και λήψη πλήρους ιστορικού από τον ασθενή. Επίσης ο ασθενής υποβάλλεται σε μικροβιολογικό έλεγχο. Απαραίτητη είναι και η καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος. 

 Τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιβεβαιώνουν τις υποψίες του γιατρού για τη νόσο της διφθερίτιδας. 


  Θεραπεία της διφθερίτιδας 



 Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση της τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπισθεί. Χορηγείται αντιδιφθεριτικός ορός καθώς και αντιβιοτικά σκευάσματα που συνήθως είναι πενικιλίνη ή ερυθρομυκίνη. Το διάστημα που απαιτείται για τη θεραπεία είναι περίπου 10 ημέρες. Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε επιπλοκή ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με το θεράποντα ιατρό. 

Επιπλοκές που παρουσιάζει η διφθερίτιδα 

 Η μη έγκαιρη διάγνωση για τη διφθερίτιδα μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιπλοκές που συνήθως καταγράφονται είναι:
  • Παράλυση του νευρικού συστήματος
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Πνευμονία
  • Νεφρίτιδα
  • Ατελεκτασία

Πρόληψη κατά της διφθερίτιδας 


 Η πρόληψη κατά της διφθερίτιδας επιτυγχάνεται μέσω εμβολιασμού και πρέπει να γίνονται οι επαναληπτικές δόσεις διότι χωρίς αυτές δεν παρέχεται προστασία στον οργανισμό. 

kalimeraellada.gr
  πηγή: doctoranytime.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ