ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Άγιος Στυλιανός - προστάτης των παιδιών: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας



Ο Όσιος Στυλιανός ήταν ένας ασκητής που αγίασε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, μεγάλο ασκητικό κέντρο στα βυζαντινά χρόνια. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πότε, και είναι αμφίβολη ακόμα κι αυτή η τοποθέτησή του στον 4ο, 5ο, ή 6ο αιώνα.

Εικονίζεται συνήθως να κρατά ένα σπαργανωμένο βρέφος στο αριστερό του χέρι, όμως στην κατωτέρω εικόνα το κρατά με τα δυο του χέρια, θυμίζοντας στάση που συνήθως βλέπουμε σε εικόνες της Παναγίας. Συνάμα, σχεδόν πάντοτε κρατάει ένα ειλητάριο, όπου αναγράφεται "ΠΑΙΔΩΝ ΦΥΛΑΞ ΠΕΦΥΚΑ ΘΕΟΥ ΤΟ ΔΩΡΟΝ", δηλαδή "γεννήθηκα φύλακας των παιδιών, και αυτό είναι δωρεά απ' τον Θεό" ή "αλλά αυτό είναι δωρεά απ' τον Θεό".

Ο βίος του, που θα διαβάσετε στον Ορθόδοξο Συναξαριστή, συντίθεται σχεδόν
αποκλειστικά από "τόπους", δηλαδή από μοτίβα συχνά επαναλαμβανόμενα και σε άλλους Βίους Αγίων: γεννήθηκε σε πλούσια κι ευσεβή οικογένεια, ήταν ενάρετος κι εγκρατής απ' τα παιδικά του χρόνια, διαμοίρασε την περιουσία του σε φτωχούς και ασκήτεψε όταν κοιμήθηκαν οι γονείς του, κατέστη υπόδειγμα ασκητικού βίου, η φήμη του έφτασε σε πόλεις και χωριά που ζητούσαν τη θαυματουργική του επέμβαση, θεράπευε νόσους και έφερνε γαλήνη στις ψυχές των ανθρώπων. Η ρητή κι εμφατική σύνδεσή του με τα παιδιά τον διαφοροποιεί από άλλους αγίους.

Τα δύο απολυτίκια που ψάλλονται τιμώντας τον είναι ουσιαστικά οι πηγές για τις όψεις του βίου του, και σ' αυτά ονομάζεται "στήλη ἔμψυχος τῆς ἐγκρατείας, στῦλος ἄσειστος τῆς Ἐκκλησίας" αξιοποιώντας παρετυμολογικά τ' όνομά του, καθώς και "πανόλβιος", "κατοικητήριον τοῦ Πνεύματος", και "νηπίων προστάτης [...] καὶ φύλαξ νεογνῶν ἀπροσμάχητος".

Στη Θράκη και τη Θεσσαλία, και στις μέρες μας κι αλλού, μαζί με τον Στέλιο γιορτάζει κι ο Στέργιος, που όμως εάν προέρχεται απ' το Αστέριος τότε εορτάζει κανονικά στις 7 Αυγούστου (Οσιομάρτυρας Αστέριος ο Θαυματουργός) ή στις 30 Οκτωβρίου (Αγίου Αστερίου του Μάρτυρος). Ειδάλλως, οι Στέργιοι συνδέονται με τον Όσιο Στυλιανό μέσω της θαυματουργικής του δράσης, αφού ο άγιος "στύλωνε" τ' άρρωστα παιδιά και "στέριωνε" τις επαπειλούμενες εγκυμοσύνες, οπότε περετυμολογικά: στερέωνε, στέριωνε, στέργιωνε, στέρεος, στέριος, Στέργιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ