ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ: ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ





Η γυναικομαστία αποτελεί τον βασικότερο λόγο για τον οποίο επισκέπεται ένας άνδρας τον πλαστικό χειρουργό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται από τους ασθενείς σαν ένα αισθητικό ζήτημα, ξεχνώντας πως μπορεί να συνδέεται με κάποιο πρόβλημα υγείας.


Τι είναι
Ο όρος γυναικομαστία περιγράφει την διόγκωση του ανδρικού στήθους σε τέτοιο βαθμό που να αποκτά εν μέρει γυναικεία όψη. Η διόγκωση αυτή μπορεί να οφείλεται στον υπερτροφικό αδένα, στην συσσώρευση λίπους χωρίς παρουσία υπερτροφικού αδένα ή και στα δυο.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως δεν αποτελεί ένα απλό αισθητικό ζήτημα όπως το επιπλέον βάρος, αλλά ένα πρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του άνδρα και την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Γι’ αυτό και επηρεάζει τις κοινωνικές του σχέσεις, την επαφή του με το άλλο φύλο, ενώ του στερεί ακόμη και μικρές απολαύσεις όπως το μπάνιο στη θάλασσα.


Ηλικίες εμφάνισης
Εκδηλώνεται πιο συχνά σε αγόρια ηλικίας 12-15 ετών. Σε αυτή την περίπτωση οι μαστοί εμφανίζονται διογκωμένοι λόγω της υψηλής σχέσης οιστραδιόλης-τεστοστερόνης. Συνήθως υποχωρεί σε 2-3 χρόνια. Γι’ αυτό και η γυναικομαστία προτιμάται να αντιμετωπίζεται μετά την ενηλικίωση.

Αντίστοιχα μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω πτώσης των επιπέδων της τεστοστερόνης σε συνδυασμό με το υποδόριο λίπος. Σε αυτή την περίπτωση αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα, το οποίο συνήθως δεν σχετίζεται με προβλήματα υγείας.


Πως αντιμετωπίζεται
Όταν η γυναικομαστία διαγνωστεί και γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις όπως ορμονολογικός έλεγχος και υπέρηχος μαστού και διαπιστωθεί αν υπάρχει υποκείμενη αιτία (σπάνια περίπτωση), τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
Σε άνδρες που εμφανίζουν και αύξηση λιπώδους ιστού αρχικά εφαρμόζεται το vaser lipo, η πιο εξελιγμένη μορφή λιποαναρρόφησης και στη συνέχεια αν ο μαζικός αδένας είναι μεγάλος αφαιρείται με μικρή τομή στην περιοχή της θηλής. Αν παρατηρείται περίσσεια δέρματος, αφαιρείται μέσω τομής στην θηλαία άλω.

Με αυτό τον τρόπο η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται οριστικά. Να τονίσουμε πως ακόμη και στην περίπτωση που ο άνδρας πάρει βάρος μετά την επέμβαση, το στήθος θα αυξηθεί συμμετρικά με το υπόλοιπο κορμί. Απώλεια βάρους θα οδηγήσει σε ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kallisti-medical.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ