ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Βριλήσσια-Δήμος Δημιουργίας: “Δυσφημούν Δήμο και Δημότες για την καρέκλα”



Σκληρή απάντηση για την ανακύκλωση στα Βριλήσσια, εξέδωσε η διοικούσα παράταξη του Δήμου, “Βριλήσσια-Δήμος Δημιουργίας”, εξαπολύοντας επίθεση σε όσους “δυσφημούν την προσπάθεια του Δήμου και των δημοτών για να ξανακάτσουν σε καρέκλα”.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για “αήθεις μεθόδους” και “ενορχηστρωμένους λίβελους” ενώ παρατίθενται στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με τα οποία “το 1/2 των απορριμμάτων των Βριλησσίων δεν θάβονται πια στον ΧΥΤΑ, το 1/3 οδηγείται για κομποστοποίηση και ανακύκλωση και έχει μειωθεί το κόστος διαχείρισης κατά 250.000 ευρώ”.
Επιπλέον, δίνονται στην δημοσιότητα συνολικά στοιχεία για τα οικονομικά του Δήμου, σύμφωνα με τα οποία η διοικούσα παράταξη παρέλαβε “έναν Δήμο με 7,5 εκατ. Ευρώ χρέη/υποχρεώσεις και 3,5 εκ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα ενώ σήμερα οι υποχρεώσεις μειώθηκαν σε 1 εκ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα έφτασαν τα 5,5 εκ. ευρώ/ έτος”.
Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο και ιδιαίτερα σε
εφημερίδα η οποία απηχεί τις απόψεις του υποψήφιου Δημάρχου, Αργύρη Ντινόπουλου σύμφωνα με τα οπoία το πρόγραμμα διαχείρισης που έχει εφαρμόσει ο Δήμος Βριλησσίων έχει αποτύχει, κάνοντας λόγο για “συριζαικής έμπνευσης σχέδιο για δήθεν μείωση των απορριμμάτων που θάβονται στην χωματερή”.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης “Βριλήσσια-Δήμος Δημιουργίας”.
Δυσφημούν την προσπάθεια του Δήμου και των δημοτών στη διαχείριση απορριμμάτων για να ξανακάτσουν σε «καρέκλα».
Με τις γνωστές αήθεις μεθόδους τους και τον παραδοσιακό κιτρινισμό τους για τον οποίο σε κατ’ ιδίαν επαφές τους επαίρονται κιόλας, επιλέγουν εκ νέου να μηδενίσουν το συντελούμενο δημοτικό έργο που πραγματοποιείται σε δύσκολες συνθήκες και που το ζουν οι ίδιοι οι δημότες στην καθημερινότητά τους και συνδράμουν οι ίδιοι πρωτίστως στην υλοποίησή του. Αδιαφορώντας ή και επιθυμώντας να ζημιώσουν το Δήμο και τους Δημότες προκειμένου να «παίξουν το τελευταίο χαρτί» τους για την εξυπηρέτηση της ματαιοδοξίας τους και της επικράτησης της προσωπικής τους ατζέντας.
Στο στόχαστρό τους η πρότυπη ανά την επικράτεια διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Βριλησσίων. Με ενορχηστρωμένους λίβελους ντυμένους με την σφύζουσα παραποίησης και άγνοιας ψευδο-τεκμηρίωση τους. Δυσφημώντας τελικά την προσπάθεια των δημοτών των Βριλησσίων και προκαλώντας ζημιά στον τόπο.
Παρότι μόνοι τους αποδέχονται ότι, με πρωτοβουλία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, για πρώτη φορά εκπονήθηκε και ψηφίσθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, με αποτέλεσμα σε διάστημα μόλις 2,5 ετών εφαρμογής του από συνολικά 14.000 τόνους απορρίμματων να θάβονται ήδη λιγότερα από 10.000* ** απορρίμματα ετησίως στον ΧΥΤΑ Φυλής, με αυτονόητα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, έχουν την έπαρση να «κουνούν το δάχτυλο» γιατί… υπολειπόμαστε κατά ορισμένο ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με τους στρατηγικούς στόχους μας .
Εάν αληθινά τους νοιάζει, όμως, η υπηρέτηση των ομόφωνων δημοτικών αποφάσεων των στόχων μας στη διαχείριση απορριμμάτων, οφείλουν να κοιτάξουν στον καθρέπτη και να αναγνωρίσουν ως υπεύθυνους τους ίδιους τους εαυτούς τους. Γιατί μοναδικό τους μέλημα αποδεικνύεται η διαρκής δυσφήμηση της προσπάθειας των δημοτών και των εργαζόμενων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των οικονομικών, ας μην εκτίθενται με ανυπόστατες αθροίσεις άσχετων ποσών και κωδικών για να στηρίξουν τα παραμύθια τους. Η πραγματικότητα είναι αδήριτη και δεν αφήνει περιθώρια παραποίησή της. Ο Δήμος Βριλησσίων έχει πετύχει, με τη συνεργασία του διαδημοτικού συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και σειρά συναρμόδιων φορέων:
α) το 1/3 των απορριμμάτων του να οδηγούνται για κομποστοποίηση και ανακύκλωση και να μετατρέπονται σε προϊόντα με αύξηση θέσεων εργασίας, αντί να συλλέγονται σύμμεικτα,
β) το ½ των απορριμμάτων του να μην θάβονται πια στον ΧΥΤΑ, συνυπολογιζόμενης και της επεξεργασίας ενός τμήματος και των συμμείκτων του στο διαδημοτικό εργοστάσιο επεξεργασίας των Άνω Λιοσίων (ΕΜΑΚ).
Γι’ αυτό το λόγο μειώθηκε σημαντικά και το δημοτικό κόστος διαχείρισης κατά 250.000 ετησίως, ενώ για το τρέχον έτος προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση του, ενόψει της προβλεπόμενης μεγαλύτερης μείωσης των χρεώσεων στα τέλη ταφής για τους Δήμους που αντίστοιχα έχουν μειωμένη παραγωγή σύμμεικτων απορριμμάτων. Και για αυτό το λόγο εξασφαλίσαμε σημαντική ετήσια εξοικονόμηση που επιστρέφει και στους δημότες με μείωση δημοτικών τελών 5% κάθε χρόνο ως άμεση επιβράβευση της συνεισφοράς τους, συνολικά 25% στη διάρκεια της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου.
Συνολικά για τα οικονομικά του Δήμου για τα οποία υποκριτικά σήμερα ενδιαφέρονται, υπενθυμίζουμε στην τοπική κοινωνία συνοπτικά ότι:
– Παραλάβαμε έναν Δήμο με 7,5 εκ. ευρώ χρέη/υποχρεώσεις και 3,5 εκ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα
– Σήμερα οι υποχρεώσεις του Δήμου μειώθηκαν σε 1 εκ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα έφτασαν τα 5,5 εκ. ευρώ/έτος.
– Ο Δήμος το 2006 είχε χρέη/υποχρεώσεις 6 εκ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 800.000 ευρώ.
– Ο Δήμος από το 2003 μέχρι το 2014 επιβαρύνθηκε με δάνεια που έφταναν συνολικά τα 10 εκ. ευρώ.
– Σήμερα οι αποπληρωμές τους φτάνουν στα 4,5 εκ. ευρώ, ενώ τηρήσαμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε έργο χωρίς ούτε 1 ευρώ νέου δανεισμού στην πλάτη του Δήμου και του δημότη.
Το σημαντικότερο, εκτός από τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, είναι η σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας, η οποία πραγματοποιείται στη νέα γενιά Βριλησσιωτών, με ειδικά προγράμματα εκπαίδευσή των παιδιών μέσα στα σχολεία. Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με επίκεντρο τη μείωση παραγωγής απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση, τη Διαλογή στην Πηγή για Κομποστοποίηση και Ανακύκλωση και την εμπέδωση κουλτούρας σεβασμού του περιβάλλοντος, τα οποία πραγματοποιούνται στα σχολειά της πόλης μας με τη συνεργασία των σημαντικότερων συναρμόδιων φορέων, όπως του διαδημοτικού συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων ΕΔΣΝΑ, του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΟΤΑ 21), της Περιφέρειας Αττικής και, φυσικά, με τις κατάλληλες εγκρίσεις του εκπαιδευτικού περιεχομένου από τις αρμόδιες α΄βάθμια και β’βάθμια Επιτροπές του υπουργείου Παιδείας.
Όσοι εμφορούμενοι από τον κομματισμό τους και τη μικροπολιτική αντιπολίτευση για να ξαναπάρουν «καρέκλα», εκχωρούν τη χειροπιαστή πρόοδο του Δήμου Βριλησσίων και τα αποτελέσματα της προσπάθειας των ίδιων των δημοτών στη διαχείριση απορριμμάτων είτε στην Περιφέρεια είτε στην κυβέρνηση ή και οπουδήποτε αλλού, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στα κοινά και το μέλλον της πόλη μας και των ανθρώπων της.
Θετικό είναι πάντως που ασχολούνται έστω και σήμερα, έστω και έτσι. Κάτι ίσως κερδίσει η πόλη μας και η Διαχείριση των απορριμμάτων στην πορεία του χρόνου, σε πιο ήπιους πολιτικούς καιρούς, από αυτό.
* Ενδεικτικά, με βάση τα επίσημα υπηρεσιακά στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, για το α΄ τετράμηνο του 2018, σε σύνολο 4.495 τόνων ΑΣΑ που παράχθηκαν στο Δήμο Βριλησσίων, 1.211 τόνοι συλλέχθηκαν χωριστά στην πηγή (27%), ενώ 3.284 οδηγήθηκαν κατά το ήμισυ στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑκ) του ΕΔΣΝΑ για επεξεργασία και κατά το ήμισυ απευθείας για ταφή. Η ποσότητα αποκομιδής σύμμεικτων παρουσιάζεται μειωμένη περί -11% σε σχέση με τους πλέον των 3.687 τόνους του αντίστοιχου διαστήματος του 2017 και έναντι 4.571 το 2016, δηλαδή μείωση συμμείκτων -28% για την ίδια περίοδο σε διάστημα δυο μόλις ετών, κάτι που σημαίνει σταδιακή ελαχιστοποίηση της ταφής.
** Ενδεικτικά, με βάση τα επίσημα υπηρεσιακά στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, ακολουθεί ο σχετικός πίνακας κατάταξης των 10 πρώτων Δήμων που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό προ-διαλογής απορριμμάτων στην πηγή για κομποστοποίηση και ανακύκλωση για το 8μηνο (Ιανουαρίου- Αυγούστου) 2018:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ